به گزارش خبرنگار مهر، توسعه از طریق خوشه ای نقش محوری و بارزی در سیاستهای اقتصادی و صنعتی کشورهای توسعه یافته ایفا می كند چراكه کسب و کار خرد و ارتقاء سطح همکاری واحدهای کوچک و بزرگ و تقویت مثلث همکاری خوشه ها، دولت و دانشگاه، جايگاه خود را بازيافته است.
آنچه مسلم است اينكه امروزه صنایع کوچک و متوسط از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، تولید صنعتی و ارائه خدمات در حال نقش آفرینی هستند و عامل راهبردی برای توسعه اقتصادی، اشتغال زایی و رقابت پذیری صنایع بشمار مي روند.
این در حالی است که در کشور ما و به تبع آن استان همدان با وجودی که بیش از 90 درصد واحدهای تولیدی در گروه صنایع کوچک و متوسط قرار می گیرند، بدلیل نداشتن استراتژی توسعه مبتنی بر ساختارهای موجود صنعتی و رها کردن واحدهای کوچک تولیدی به حال خود، این بنگاه ها نتوانسته اند سهم قابل توجهی در تولید ناخالص ملی و ایجاد ارزش افزوده داشته باشند و از کمبود های شدیدی در رنج هستند.
بررسي ها نشان مي دهد نبود محیط های مناسب رشد کسب و کار و زیر ساختهای نرم افزاری و تشکیلاتی، فقدان ارتباط منسجم با شبکه های بانکی و مالی کشور و عدم شناخت بازارهای هدف از اصلي ترين مشكلات اين بخش است.
توسعه يك خوشه صنعتي جديد در همدان در دست پيگيري است
در همين زمينه مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی همدان در گفتگو با مهر از شناسايي 15 خوشه صنعتي در اين استان خبر داد و گفت: توسعه يك خوشه نيز در دست پيگيري است.
كيوان گردان با اشاره به اينكه سه خوشه مبل و منبت ملاير، سفال و سراميك لالجين و و لاستيك رزن پايان يافته است. و امكان سنجي توسعه شش خوشه نيز به انجام رسيده است، گفت: ميل به سرمايهگذاري در شهرستانهاي اسدآباد، تويسركان و نهاوند به لحاظ راههاي دسترسي، كم است، البته با توجه به خشكساليهاي اخير بايد طرح هاي آببر را به سمت شهرستان نهاوند برد.
كيوان گردان با بيان اينكه 28 شهرك و ناحيه صنعتي به مساحت هزار و 762 هكتار در استان همدان وجود دارد، گفت: سرانه زمين صنعتي در استان همدان 10 و نيم مترمربع است كه اين رقم در كشور 16 مترمربع است كه با وجود منطقه ويژه اقتصادي جهانآباد در استان همدان به سرانه كشوري خواهيم رسيد.
گردان با اشاره به اينكه سه هزار و 200 قطعه در شهركها و نواحي صنعتي استان همدان وجود دارد، ادامه داد: در اين زمينه براي هزار و 440 فقره عقد قرارداد شده و از اين تعداد هزار و 171 فقره به ساخت و بهرهبرداري منجر شده است.
وي با اشاره به اينكه از اين ميزان تاكنون 709 واحد معادل 47 درصد به بهرهبرداري رسيده است، افزود: 10 هزار و 637 شغل در اين ميزان شهرك صنعتي در استان همدان ايجاد شده و 356 ميليارد تومان سرمايه گذاري در واحدهاي بهرهبرداري رسيده، انجام شده است.
واگذاري زمين شهركهاي صنعتي در استان همدان سير نزولي داشته است
وي همچنين با اشاره به اينكه از سال 88 واگذاري زمين شهركهاي صنعتي در استان همدان سير نزولي داشته است، ادامه داد: در اين زمينه كسري تأمين امكانات زيربناي براي شهركها و نواحي صنعتي از مشكلات عمده است كه هم اكنون به تأمين 444 ليتر آب در ثانيه معادل 56 درصد و 490 مگاوات برق معادل 81 درصد نياز داريم.
گردان درصد برخورداري شهركهاي صنعتي از تصفيهخانه فاضلاب در كشور را 20 درصد و اين رقم را در استان 30 درصد عنوان كرد و گفت: از 28 شهرك و ناحيه صنعتي استان همدان شش شهرك داراي تصفيهخانه فاضلاب هستند و تا پايان سال يك تصفيهخانه نيز به بهرهبرداري ميرسد.
كارشناس امور اقتصادي استان همدان نيز با بيان اينكه توسعه صنعتي استان ها با گسترش خوشه هاي صنعتي يکي از راه هاي دستيابي به رشد صنعتي است، گفت: توجه و شناسايي ظرفيت هاي مناطق مختلف استان همدان نيز در شکل دهي خوشه هاي صنعتي گام بسيار مهمي در توسعه منطقه اي و پيشرفت صنعتي استان به شمار مي آيد.
نرگس محمدي با بيان اينكه شناخت صنايع فعال در هر منطقه از استان و يافتن فرصت هاي رقابت مي تواند زمينه مناسبي براي توسعه خوشه هاي صنعتي استان همدان فراهم کند، گفت: موفقيت در توسعه خوشه هاي صنعتي استان همدان مستلزم توجه به دو موضوع مهم اجراي دقيق فرآيند برنامه ريزي دقيق با توجه به نوع اين همکاري و ساختار سازماني مناسب است.
همدان زمينه هاي مناسبي در توسعه خوشه هاي صنعتي دارد
محمدي ادامه داد: همدان با توجه به مطالعات انجام شده زمينه هاي مناسبي در توسعه خوشه هاي صنعتي دارد که اگر حمايت صحيح و منطقي از سوي نهادهاي متولي از آن ها صورت گيرد دسترسي به جايگاه برترين استان کشور در توسعه خوشه هاي صنعتي دور از دسترس نيست.
وي با اشاره به اينكه در خصوص تامين نيروي انساني متخصص در استان همدان مشكلاتي وجود دارد، گفت: باظرفيت سازي و ساختار سازي مي توانيم بر اين مشکلات غلبه کنيم.
محمدي تاكيد كرد: تقويت نکات مثبت خوشه هاي موجود صنعتي در استان و ايجاد رونق فعاليت ساير خوشه هاي صنعتي راهکاري است که مي تواند فاصله استان همدان را با استان هاي فعال در زمينه خوشه هاي صنعتي کاهش دهد.
آنچه مسلم است اينكه خوشه های صنعتی یکی از الگوهای موفق سازماندهی صنایع کوچک و متوسط هستند که کاستیهای صنایع کوچک و متوسط را رفع و مزیتهای مختلف صنایع کوچک، چون انعطاف پذیری و تنوع را تقویت می بخشند.
خوشه صنعتی مجموعه ای از بنگاه های تولیدی و خدماتی در یک رشته صنعتی است که با تکیه بر سرمایه های قوام یافته اجتماعی در مناطق مختلف جغرافیایی در کنار نهادهای پشتیبان و از طریق روابط متراکم میان بنگاهی شکل می گیرد بنابراين بايد اين پتانسيل در استان همدان بيش از پيش تقويت شود.
خوشبختانه هم اينک ظرفيت هاي بالقوه زيادي در اين بخش در استان همدان وجود دارد که بايد در راه توسعه و رونق جدي آن کوشيد و آن ها را از حالت بالقوه به حالت بالفعل درآورد.
نظر شما